PSP skladi julija 2018

/ Novice

V mesecu juliju je bilo dogajanje za večino trgov pozitivno, še posebej za ameriške in evropske trge. VEP PSP Modre linije je na ta račun pridobil kar 2,53 %, VEP PSP Optime 2,25 %, VEP PSP Pike pa 0,46 % vrednosti, medtem ko je VEP PSP Žive predvsem zaradi negativnega razvoja dogodkov na kitajskem izgubila na vrednosti, in sicer 0,25 %.

K pozitivnemu razpoloženju na ameriških trgih so v začetku julija vplivale ugotovitve FED-a, da ameriško gospodarstvo nadaljuje z rastjo in ustvarja ugoden teren za nadaljevanje postopnega dvigovanja obrestnih mer. Konec julija pa je bil objavljen še podatek, da je ameriško gospodarstvo v drugem četrtletju zraslo za 4,1 odstotka, kar je najvišja rast v skoraj štirih letih in največja med vsemi razvitimi državami. Podatek, ki je presenetil tudi analitike, kaže na zelo dobro stanje ameriškega gospodarstva.

Rast evropskih indeksov pa gre pripisati predvsem srečanju med predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerjem in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, na katerem sta umirila trgovinske napetosti med ZDA in EU. Trump naj bi se zaenkrat odpovedal uvedbi dodatnih carin na uvoz avtomobilov iz EU, v splošnem pa naj bi si oba voditelja prizadevala v smeri ničelnih carin na industrijske izdelke.

Na Kitajskem je bilo dogajanje na delniških trgih, kot v preteklem mesecu, podvrženo novim trgovinskim zaostrovanjem. ZDA so povišale tarife na kitajske izdelke za dodatnih 34 milijard dolarjev, pričakovati je bilo, da bo Kitajska odgovorila z enako težkimi ukrepi. Napetost se je nekoliko umirila, ko je kitajska stran nekoliko omilila odgovor na nove ameriške ukrepe.

Z mesecem julijem se je pričela sezona objav poslovnih rezultatov za drugo četrtletje. Dobički večine podjetij iz prvega vala objav so zelo robustni. Negativno so izstopale nekatere ameriške tehnološke družbe, ki so po objavi beležile velike popravke borznih tečajev, kar nakazuje, da so trenutna vrednotenja delnic visoka, saj tečaji že ob manjšem nedoseganju pričakovanj močno reagirajo.

Več informacij o poslovanju posameznega podsklada v predhodnem mesecu lahko pridobite v mesečnih poročilih.

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v tedenski rubriki Strokovni članki

Nazaj na arhiv