April 2017 na trgih

/ Novice

Potem ko se je prvi kvartal letošnjega leta za globalne delniške indekse končal pozitivno se je drugi kvartal, začenši z aprilom, začel z iskanjem smeri na kapitalskih trgih. Še najbolje se je odrezal ameriški tehnološki indeks Nasdaq, medtem ko je na evropske indekse vplivala negotovost zaradi francoskih volitev. Po dobrem rezultatu evropsko usmerjenega Macrona, v prvem krogu francoskih volitev, so evropske borze odreagirale pozitivno, najbolj, razumljivo, francoske delnice. Francoski indeks CAC40 je tako mesec april zaključil z 2,83 % rastjo in dosegel tako celo boljši donos kot ameriški Nasdaq.

Na obvezniških trgih so zahtevani donosi v začetku aprila padali, vendar so se donosnosti varnejših državnih obveznic po francoskih volitvah po večini zvišale, kar potrjuje, da je negotovost na trgih po volitvah popustila, vlagatelji pa ponovno iskali manj varne naložbe, kot na primer delnice. Navdušenje na delniških trgih zaenkrat še traja, čeprav se zdi, da je v zadnjem mesecu nekoliko pojenjal zagon iz začetka letošnjega leta, predvsem pod vplivom politične negotovosti ter dvomov glede okrevanja gospodarstva kot posledica ukrepov novega predsednika ZDA. To je sovpadlo tudi s poslabšanjem nekaterih pomembnejših kazalcev gospodarskega zdravja v ZDA, ki so se v mesecu marcu znova obrnili navzdol.

Politika še naprej, poleg poslovnih rezultatov korporacij, pomembno vpliva na razpoloženje na finančnih trgih. Trgi so si po nizozemskih in francoskih volitvah močno oddahnili, saj pred volitvami v Nemčiji in Italiji ni zaznati večjih proti evropskih teženj. V začetku maja se je rast delniških indeksov nadaljevala. Delno je bila podprta s pozitivnimi objavami rezultatov poslovanja podjetij v prvem četrtletju 2017, delno pa s pozitivnimi pričakovanji trgov, da bo Macron zmagal v drugem krogu francoskih predsedniških volitev. Slednje se je na koncu tudi zgodilo, saj je Macron na volitvah 7. maja s 66,8-odstotkov glasov postal novi francoski predsednik.

Večjo rast delniških indeksov so na drugi strani omejevale nižje vrednosti podjetij v energetskem sektorju, saj se je vrednost nafte prejšnji mesec ponovno znižala. Tako Brent kot WTI sta mesec zaključili pod 50 USD za sodček, in v aprilu izgubili 5,5 %. Nafta je padla kljub temu, da so se zaloge nafte v ZDA začele zmanjševati. Razlog je ponovno na strani presežne ponudbe, in sicer povečane ameriške proizvodnje nafte iz skrilavcev ter ponovnega zagona največjega Libijskega črpališča nafte. OPEC je tako najavil, da bo podaljšal dogovor o omejitvah črpanja nafte za drugo polovico letošnjega leta in morda tudi za leto 2018.

Zasedenje Ameriške centralne banke (FED) je minilo brez večjih sprememb, kar pomeni, da trgi v letošnjem letu še naprej pričakujejo dvakratni dvig ključne obrestne mere. Dobri podatki o novo ustvarjenih delovnih mestih v ZDA v aprilu, so verjetnost dviga še povišali. Verjetnost, da bo FED junija zvišal ključno obrestno mero, je za trge praktično 100-odstotna. Aprilsko zasedanje ECB ter govor Maria Draghija je trge razočaralo. ECB kljub boljši makroekonomski sliki evropskega gospodarstva, vztraja pri nespremenjeni politiki kvantitativnega sproščanja. Glavni razlog je znova raven inflacije, ki je po besedah Draghija še vedno prenizka. Nizke cene nafte na svetovnih trgih pa samo še povečujejo skrbi o ponovnem stagniranju cen življenjskih potrebščin. Evro je proti dolarju v aprilu in prvih dneh maja pridobil 3,67 %. Okrepil se je predvsem po volitvah v Franciji. Glede na veliko verjetnost novega dviga obrestnih mer s strani FED-a v juniju, trgovci z valutami pričakujejo umiritev rasti. Tudi japonska centralna banka ohranja monetarno politiko nespremenjeno. Znižana pričakovanja glede rasti cen življenjskih potrebščin pa tudi japonsko oddaljujejo od krčenja kvantitativnih ukrepov.

Mesec april so naši skladi zaključili s pozitivnimi spremembami. PSP Modra linija z VEP 1,7882€ in donosom 0,42 %, PSP Optima z VEP 5,8524€ in donosom 0,14 %, PSP Pika z VEP 25,6993€ in z 0,09 % donosom, PSP Živa pa z VEP 21,1164€ ter celo 1,5 % donosom. V letošnjem letu so tako naši skladi pridelali naslednje donose: PSP Modra linija 6,19 %, PSP Optima 4,85 %, PSP Pika 0,36 % in PSP Živa 9,98 %.

Nataša Janževič
Vodja službe za upravljanje naložb

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Nazaj na arhiv