Marec 2017 na trgih

/ Novice

V prvi polovici marca se je po zmagi zmerne desnice na nizozemskih volitvah na borze, zlasti evropske, vrnil optimizem, ki ga ni omejil niti pričakovani dvig referenčne obrestne mere v ZDA. Šele težave, ki jih ima novi predsednik v kongresu pri sprejemanju njegovih predlogov, so na delniških trgih povzročile nekaj ohladitve. Borzne padavine je prekinil konec prvega kvartala, saj je to čas za lepotne popravke bilanc ter rezultatov velikih skladov. Spremembe VEP-ov naših skladov so bile mešane, skladno z dogajanjem na finančnih trgih. PSP Modra linija je mesec marec zaključila z VEP 1,7807€ ter 0,16 % rastjo, PSP Optima je VEP povečala za 1,5 %, na 5,8441€, PSP Pika je na račun obvezniških naložb zabeležil padec v višini -0,24 % ter VEP 25,6759€, 0,17 % padec je zabeležil tudi sklad PSP Živa ter mesec končal z VEP 20,8029€.

Kapitalski trgi so v prvi polovici marca nadaljevali svoj pohod na nove rekorde. Zmaga zmerne desnice na nizozemskih volitvah je vrnila optimizem na borze, zlasti evropske, ki so bile v preteklih mesecih pod pritiskom protievropske retorike konkurenčne desne populistične stranke. Niti pričakovani dvig obrestnih mer v ZDA ni pokvaril vzdušja, saj je bil interpretiran kot potrditev trdnih temeljev gospodarske rasti. Predsednica sveta guvernerjev ameriških Zveznih rezerv, je ob dvigu obrestne mere za 0,25 % na 1,00 % pojasnila, da ostaja monetarna politika ekspanzivna ter da rastoča inflacija za enkrat še ne povzroča skrbi. Njene izjave so sicer v nasprotju z nedavnimi izjavami ostalih guvernerjev ameriške centralne banke o potrebi po pospešenem dvigu obrestnih mer in umikanju stimulativnih monetarnih ukrepov. Evropska centralna banka (ECB) na svojem rednem marčevskem zasedanju ni spremenila ključne obrestne mere, prav tako ni spremenila kvantitativnega sproščanja.

V drugi polovici meseca je večina delniških trgov, prvič po ameriških volitvah lani novembra, doživela nekaj odpora in končala v rdečih številkah. Povod za rdeče številke so težave, ki jih ima novi predsednik v kongresu pri sprejemanju manjših popravkov zdravstvene zakonodaje Obamacare. Slednje vzbuja dvome, da bo novi predsednik res speljal ukrepe v takem obsegu kot je to napovedoval takoj po izvolitvi. V začetku leta so napovedi rasti ameriškega BDP v prvem trimesečju, pod vtisom napovedanih ukrepov novoizvoljenega predsednika, kazale nekje med 2,4 % do 2,7 %. Pod vplivom dvomov pa so se te napovedi močno ohladile in sedaj kažejo okoli 1 %. To je kar precejšnje razočaranje glede na borzno evforijo zadnjih mesecev, ki je povzročila 10 % rast delniških trgov. 

Šibka gospodarska rast v kombinaciji s počasnim zaostrovanjem monetarne politike verjetno ne bo pozitivno vplivala na pričakovane rasti dobičkov podjetij, ki so sedaj vračunani v visoke kazalnike vrednotenj. Šibka gospodarska rast tudi ne more poganjati cen nafte, zato se tudi pozitivni efekt rasti tečajev nafte na poslovanje naftnih korporacij umirja. Zaradi 65 % rasti cene soda surove nafte, z dna v prvi polovici preteklega leta, se ponovno krepi proizvodnja in s tem presežna ponudba na trgu. Kot posledica povečanih zalog nafte v ZDA, je cena na borzi popustila, in se marca v nekem trenutku spustila celo pod 50 dolarjev za sodček. Saudska Arabija je zaradi zdrsa cene nafte ter kopičenja zalog ponovno najavila zmanjšanje izvoza nafte v ZDA. Cena nafte si je tako nekoliko opomogla, zaloge nafte pa so se pričele zniževati.

Z marcem se je končal tudi prvi kvartal letošnjega leta. Večina svetovnih indeksov si je sicer v zadnjem tednu opomogla od padca, ki ga je sprožilo nesprejetje zdravstvene reforme v ZDA ter nezaupanje v reformne ukrepe nove ameriške administracije. Vendar gre rast najbrž pripisati »window dressingu«, t.j. pojavu, kjer upravljavci skladov z večjimi nakupi poskušajo izboljšati rezultate svojih skladov ob koncu kvartala. Drugi kvartal se je začel veliko bolj zadržano, kar gre pripisati več dejavnikom. Predstavniki Ameriške centralne banke (FED) na glas govorijo o visokih vrednotenjih vseh oblik premoženja, globalna likvidnost se bo zaradi spremenjene monetarne politike počasi začela zmanjševati, tako v ZDA, kot na Kitajskem, pojavile so se nove geopolitične napetosti, ki so se pričele stopnjevati z ameriškim napadom Sirije, napetosti se stopnjujejo tudi okoli Severne Koreje.

Nataša Janževič, vodja službe za upravljanje naložb

Dodajamo pregled ključnih finančnih kategorij, več o dogajanju na trgih pa lahko preberete v rubriki Strokovni članki.

Nazaj na arhiv