Novice

/ Novice

Letošnji maj ni potrdil borznega pregovora »Prodaj v maju in odidi stran« (Sell in may and go away), saj je večina pomembnejših delniških indeksov dosegla lepe rasti. Izjema so bili trgi v razvoju. Francoske volitve so s prepričljivo zmago Macrona vidno zadovoljile finančne trge. Za vmesno ohladitev je poskrbel ameriški predsednik, ki se spušča v čedalje večje afere in s tem močno načenja zaupanje v ameriško politiko. In čeprav volatilnost delniških trgov, ki je dosegla novo desetletno dno, nakazuje da vlagatelji na obzorju ne vidijo nikakršnih nevarnosti, se opozorila o nastalih neravnovesjih v finančnem sistemu kar vrstijo.

/ Novice

Potem ko se je prvi kvartal letošnjega leta za globalne delniške indekse končal pozitivno se je drugi kvartal, začenši z aprilom, začel z iskanjem smeri na kapitalskih trgih. Še najbolje se je odrezal ameriški tehnološki indeks Nasdaq, medtem ko je na evropske indekse vplivala negotovost zaradi francoskih volitev. Po dobrem rezultatu evropsko usmerjenega Macrona, v prvem krogu francoskih volitev, so evropske borze odreagirale pozitivno, najbolj, razumljivo, francoske delnice. Francoski indeks CAC40 je tako mesec april zaključil z 2,83 % rastjo in dosegel tako celo boljši donos kot ameriški Nasdaq.

/ Novice

V prvi polovici marca se je po zmagi zmerne desnice na nizozemskih volitvah na borze, zlasti evropske, vrnil optimizem, ki ga ni omejil niti pričakovani dvig referenčne obrestne mere v ZDA. Šele težave, ki jih ima novi predsednik v kongresu pri sprejemanju njegovih predlogov, so na delniških trgih povzročile nekaj ohladitve. Borzne padavine je prekinil konec prvega kvartala, saj je to čas za lepotne popravke bilanc ter rezultatov velikih skladov. Spremembe VEP-ov naših skladov so bile mešane, skladno z dogajanjem na finančnih trgih. PSP Modra linija je mesec marec zaključila z VEP 1,7807€ ter 0,16 % rastjo, PSP Optima je VEP povečala za 1,5 %, na 5,8441€, PSP Pika je na račun obvezniških naložb zabeležil padec v višini -0,24 % ter VEP 25,6759€, 0,17 % padec je zabeležil tudi sklad PSP Živa ter mesec končal z VEP 20,8029€.

/ Novice

Februar 2017 nam bo nedvomno ostal v spominu zaradi presežkov, ki so jih zabeležili pomembnejši delniški indeksi. V prvi polovici meseca je ameriški indeks S&P 500 prvič prebil mejo 2.300 točk. Osrednji ameriški indeks Dow Jones  je že konec januarja prvič v zgodovini presegel magično mejo 20 tisoč indeksnih točk, februarja pa se je zavihtel čez 21.000 točk.