Strokovni članki

/ Strokovni članki

Globalna trgovina začenja razdvajati.

Nič novega se ni zgodilo na borzah v zadnjih štirinajstih dneh. Indeksi vztrajajo v »nikogaršnjem območju«. Zdi se da se vlagatelji ne znajo odločiti v katero smer bi radi šli. Odvija se boj med biki in medvedi, ki v tem trenutku še ni odločen. Razlogov za eno ali drugo smer je več kot dovolj.

/ Strokovni članki

Začetek meseca znova bolj nemiren.

Vlagatelji so se minuli teden najbrž počutili kot na vlakcu smrti. V ponedeljek smo bili namreč najprej priča močnemu pozitivnemu pospešku tečajev. Vse je kazalo, da zmagujejo bikovsko naravnani vlagatelji s katerimi se borze pripravljajo na osvajanje novih rekordov. A kot kaže so dandanes moderne ne le »fake news« temveč tudi »fake breakouts«. Že naslednji dan je namreč sledil precej bolj negativen razvoj dogodkov, delnice so izgubile vse kar so v ponedeljek pridobile in nato nadaljevale padec še v sredo in četrtek. Sedaj znova kaže, da so bolj odprte možnosti za nekoliko bolj pesimističen razvoj dogodkov in sicer vsaj testiranje dna iz začetka februarja. Iz »buy-the-dip« se zdi, da se strategija počasi spreminja v »sell-the-rip«. Vsaj zaenkrat, v kolikor ne bo znova kakšne intervencije »od zgoraj«. Če omenjeno dno iz začetka meseca februarja ne bo zdržalo, obstaja nevarnost naglega in precej agresivnega znižanja tečajev za kakih dodatnih 15%, kar bi pomenilo izgubo celotnega donosa zadnjih dveh let.

/ Strokovni članki

Popravek delniških tečajev po februarskem »tednu strahu« dosegel prvo oviro.

Do sedaj se korekcija na delniških trgih odvija skoraj natančno po šolskem scenariju. Pozitivni odboj od začasnega dna dotaknjenega 8. februarja je dosegel minimalno pričakovano stopnjo in s tem tudi zadel ob prvo resnejšo oviro.  Dogajanje lahko lepo vidite na priloženi sliki.

/ Strokovni članki

Volatilnost odšla tako hitro kot je prišla.

Na delniških borzah se po burnem februarskem začetku dogaja tisto, kar smo prejšnji teden napovedali, to je umiritev panike in poskus povratka na izgubljene januarske vrhove. Širša slika se sama po sebi v ničemer ni spremenila, le nenadni prodajni naval je izgubil svoj zagon. Očitno je bil velik del prodajnega pritiska res vezan na detonacijo specifičnih volatilnostnih skladov, ki so bili prisiljeni v rekalibracijo svojih pozicij. Tudi mere sentimenta vlagateljev se znova vračajo v optimistično območje, ki so ga prejšnji teden le za kak dan zapustile. Vse skupaj se morda odvija celo nekoliko hitreje od naših pričakovanj.

/ Strokovni članki

Well, that escalated quickly...

Začetek tedna je bil vsekakor zanimiv. Drsenje borznih tečajev, ki se je začelo že prejšnji teden je v ponedeljek nenadoma dobilo močan pospešek. Večina najpomembnejših borznih indeksov je bila v določenem trenutku dneva kar 5% v minusu, česar nismo videli že leta. Volatilnost je dobesedno eksplodirala, likvidnost pa kolapsirala. Robotski algoritmi, ki večinoma dominirajo borzno trgovanje so se zaradi soočanja z neznano situacijo izven definiranih okvirov preprosto izključili. Toliko o umetni inteligenci, ki je baje naša prihodnost...

/ Strokovni članki

Vlagatelji so že skoraj pozabili kako zgleda rdeča barva na borznih tečajnicah.

Rast na delniških trgih se je ta teden za hip ustavila. V medijih so se takoj pojavili naslovi z besedami »bloodbath«, »carnage«, »sea of red« ipd… Tisti, ki smo bili leta 2008 pred trgovalnimi ekrani se lahko seveda samo nasmehnemo, saj kdor v življenju še ni doživel 9% padca kakega borznega indeksa v enem samem dnevu, si ne more niti predstavljati, kaj pomeni »bloodbath«. Trenutnega 4% odstotnega padca v parih dneh torej ne moremo niti okarakterizirati za resno tehnično korekcijo. Zapomnite si, pravi medvedji trend se šele začne, ko smo že 20% pod vrhom. Do te meje pa nam še kar nekaj manjka. Če povzamemo celotno sliko: pomembnejše globalne borze so v zadnjih desetih letih pridobile med 250% in 280% vrednosti in v zadnjih dneh izgubile 4% do 5%. Ne bilo bolje panične naslove dati na stran za čas, ko bodo res potrebni?

/ Strokovni članki

Bo neuničljivi ameriški potrošnik lahko vir rasti ?

Najpomembnejše dogajanje preteklega tedna se je odvijalo na valutnih trgih. Vrednost ameriškega dolarja je zdrsnila na triletno dno v primerjavi z evrom. K temu je v zadnjem mesecu dni največ doprinesla Trumpova davčna reforma, ki močno povečuje ameriški proračunski primanjkljaj, ter izjave nekaterih vidnejših uslužbencev njegove administracije, da je šibak dolar dober za ameriško gospodarstvo. Vzporedno z drsenjem dolarja seveda rasejo cene surovin ter tečaji delnic na trgih v razvoju, ki so v veliki meri odvisno od cen surovin (in zadolževanja v ameriških dolarjih). Izven tega večjih premikov na razvitih trgih ni bilo.

/ Strokovni članki

»… and don't go burst a bubble, on the rich folks who get rude…«

Borzni trgi ta teden niso beležili posebej zanimivega dogajanja. Delnice sicer vsak dan osvajajo nove rekorde, ker pa se to brez prekinitve dogaja že več kot leto dni, temu skorajda nihče več ne namenja pozornosti. Delniški portfelji so bolj ali manj na avtopilotu trenutno. Bolj zanimivo dogajanje se pripravlja na obvezniških trgih.

/ Strokovni članki

Eksploziven začetek leta

Prvi dnevi leta so vlagateljem podaljšali nasmešek, ki se je čez obraze raztegnil že v letu 2017. Pomembnejši borzni indeksi so v vsega nekaj dneh zabeležili preko 2% rast. Vas zanima kako zgleda zadnja, eksplozivna faza rastočega borznega trenda? Na priloženi sliki vam v rdečem kvadratu označujemo klasičen parabolični vzpon, ki na koncu prehaja v skoraj vertikalno fazo.