NAJ VAŠE VARČEVANJE

obrodi obilne
sadove

Varčujte postopoma,
NA DOLGI ROK.

Varna starost

Za ohranitev enakega življenjskega standarda tudi po upokojitvi je potrebno razmišljati o dodatnem pokojninskem varčevanju.

Za mlajše Za starejše

Prihodnost otrok

Zadostite raznolikim finančnim potrebam svojega otroka v obdobju odraščanja pa vse do osamosvojitve.

Preberi več

Uresničene želje

Vsi imamo svoje sanje in želje. Za nekatere je to potovanje, nov avto, lastno stanovanje.

Uresničite jih

AKCIJA BREZ VSTOPNIH STROŠKOV:

za vsa enkratna vplačila v podsklade KS PSP
še do vključno 30.11.2017.

Kako uspešno varčevati v vzajemnih skladih? Preberite več v tej brošuri.

Tečajnica

Podskladi VEP
(v EUR)
Sprememba
danes (%)
Sprememba
1 leto (%)
Sprememba
3 leta (%)
Sprememba
5 let (%)
Podrobnosti Pristopi
PSP Pika 25,56 0,01 1,93 5,17 6,14 Preberi več Pristopi
PSP Živa 21,71 0,78 14,59 29,52 55,46 Preberi več Pristopi
PSP Modra linija 1,80 -0,13 9,44 4,20 30,27 Preberi več Pristopi
PSP Optima 5,91 -0,11 10,18 19,47 41,26 Preberi več Pristopi

Podatki na dan: 17.11.2017

Zakaj vlagati
v sklade?

Na voljo imate številne možnosti varčevanja, a v praksi se je izkazalo, da je varčevanje v vzajemnih skladih na dolgi rok najperspektivnejši izbor.

Preberi več

Zakaj varčevati
v primorskih skladih?

Družba Primorski skladi upravlja vzajemne sklade že od leta 1994. Pohvalimo se lahko z izvrstnimi rezultati.

Preberi več

Kako
pristopiti?

K varčevanju v skladih pristopite tako, da se osebno oglasite na vpisnih mestih, ki sprejemajo pristopne izjave.

Preberi več

Strokovni članki in novice

/ Strokovni članki

Priprave na veseli december.

Kapitalski trgi so v minulem tednu vzeli nekaj predaha. Smo sicer le dobra dva ali tri odstotke pod zgodovinskimi rekordi tako, da o kakih obsežnih pocenitvah ne moremo govoriti. Vendarle je očitna utrujenost trgov, kar je moč opaziti v strukturi tržnega dogajanja. Kljub neustavljivemu doseganju novih vrhov praktično na dnevni ravni, je bila v zadnjih tednih prisotna tudi očitna notranja divergenca. Borzne indekse je navzgor vleklo čedalje manj delnic, kar pomeni, da se je krog vodilnih ožil, oziroma rast koncentrirala le v peščici podjetij z najvišjo tržno kapitalizacijo. V ozadju tega dogajanja pa je čedalje več preostalih delnic počasi drselo navzdol. V zadnjih dneh oktobra in začetku novembra je bilo kljub močno pozitivnem vzdušju vlagateljev, znotraj borznega indeksa S&P500 denimo moč opaziti zanimivo dogajanje, saj je več delnic beležilo zaključek trgovanja v rdečem od tistih, ki so ga zaključile v zelenem, sam indeks pa je kljub temu konec posameznega dneva beležil rast. Ko se tako dogajanje ponavlja oz. celo krepi v nekaj zaporednih dneh, lahko govorimo o divergenci, ki signalizira utrujenost trga. Da je trg šibak dokazuje tudi dejstvo, da se korekcija dogaja kljub, po mnenju in pričakovanju analitikov vrhunskim rezultatom poslovanja, ki jih ameriška podjetja objavljajo v zadnjih dneh.

/ Novice

Najpomembnejši delniški indeksi so v mesecu oktobru znova dosegali rekordne vrednosti. Ameriški tehnološki indeks Nasdaq je dosegel nov vrh in prebil mejo 6000 točk. Najstarejši indeks, ameriški Dow Jones, je prvič prebil mejo 23.000 točk. Na njegovo rast so vplivali predvsem dobri poslovni rezultati podjetij. Najbolj sta vlagatelje razveselila Amazon in Google. Rasli so tudi japonski in evropski delniški indeksi. Na evropskih trgih je bilo največ pozornosti namenjenih dogajanju v Kataloniji, na borzni optimizem pa je vplivala Evropska centralna banka (ECB), ki je naznanila mehak izhod iz programa kvantitativnega sproščanja (QE). Zaradi globalne gospodarske rasti so z rastjo pričele tudi surovine. Avgustovski krajši preplah je kot izgleda mimo, med vlagatelji znova prevladujeta optimizem in evforija. Rekordno visokim vrednotenjem se tako pridružuje rekordno nizka volatilnost ter rekordno visoka stopnja bikovsko naravnanih vlagateljev.